SISTERHOOD, herkenning en waardering omdat we allemaal vrouw zijn.

D E L E N – Nog voordat we dat begrip echt cognitief kunnen opnemen, wordt het ons al meegegeven. En ergens langs het pad zijn we het, zeker in het westen, een beetje vergeten. Terwijl delen ons leven zoveel kan geven, zoveel simpeler maakt.

Ik ben Xiomara, 42 jaar, moeder van tienerdochters Chayenne en Alyssa, NLP-coach met een achtergrond in Human Resources. Twee jaar geleden kwam ik er na een lange zoektocht achter waar ik echt heel blij van word, nog veel harder voor wil lopen, wat mij ook energie geeft en wat ik hier echt te doen heb. Het klopte, het paste bij me, er begon van alles stromen, maar hoe moest ik mijn missie van ‘liefde, kennis en ervaring delen’ vertalen naar iets uitvoerbaars?

Om het verhaal kort te houden: ik startte samen met mijn zus The Xen Station om precies dát met vrouwen op verschillende gebieden uit te kunnen wisselen. Als we toch in grote lijnen hetzelfde doormaken, waarom die ervaringen dan niet met elkaar delen en van elkaar leren?!

Zo creëerden we ook de Xen Mama blessing. Een bijeenkomst voor een aanstaande moeder, ongeacht of ze al moeder is, en haar tribe: de mensen die het dichtst om haar heen staan. Dit samenzijn is bedoelt om haar te bekrachtigen tijdens de zwangerschap, tijdens de bevalling en de belangrijke eerste periode daarna. En dat gebeurt bijna als vanzelf door het liefdevol samenzijn, kracht gevende teksten, affirmaties, gebaren van de groep en de afspraak van verbintenis. Twee kanten op. Want de tips en inzichten hoe de nieuwe moeder te ondersteunen, mogen ook ontvangen worden…

Het realiseren en er even echt bij stilstaan dat er miljoenen vrouwen je voor zijn gegaan, dat er in je omgeving (ook binnen jouw tribe) vrouwen soortgelijke ervaringen hebben gehad en bereid zijn te delen is één. Accepteren dat deze lieve mensen jou écht willen en kunnen helpen, én dat je dat onvoorwaardelijk mag ontvangen is een tweede. Soms mag dat weer even uitgesproken worden. Als herinnering van wat delen ook alweer is.

Het hoeft niet materialistisch te zijn: het gaat niet om de kadootjes tijdens het kraambezoek. Maar als je toch beschuit met muisjes gaat eten, dan kun je misschien daarna even de vaatwasser uitruimen en daarna opnieuw inladen. Of even een kwartiertje met het oudere kind naar de speeltuin op het pleintje aan het einde van de straat.

‘Sharing is caring’, lees ik veel tegenwoordig. En bij gebrek aan een mooie Nederlandse vertaling, sluit ik mij hier graag bij aan. Deel jouw kraamverhaal, deel je mooie tijd, deel jouw rottijd als je die had. Alle zwangerschappen zijn anders, hebben hun eigen verhaal. De bevallingen laten zich niet in een hokje plaatsen. De geboorte van een moeder kan fantastisch zijn, het kan een donker gat zijn en alle kleurschakeringen daartussen hebben. Het zijn verhalen die besproken en gedeeld mogen worden. Zodat we leren, zodat we snappen dat het allemaal goed is, zodat we voelen dat we het klusje echt niet alleen hoeven te klaren.

Psycholoog Brené Brown: “Ik definieer verbinding als energie die bestaat tussen mensen als ze zich gezien voelen, gehoord en gewaardeerd; wanneer ze kunnen geven en ontvangen zonder oordeel.”

instagram @thexenstation @ondermamasvleugels

Dit bericht is gepost in BLOG. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *