Seksualiteit en pijn na de bevalling?

 

Pfff we hebben het gedaan. Een halve studie naar de beste antenatale vitamines, de ovulatie testen en de app, het zwanger raken, de zwangerschap doorstaan en nota bene de bevalling met alles erop en eraan.

Dr. N. M Hammoud Gynaecoloog

Ook in de kraamtijd zetten we door, we leggen het nieuwe mensje liefdevol aan, met succes of niet en vinden langzamerhand een balans in het nieuwe leven. Inmiddels krijg je ook wel weer behoefte aan het oude vertrouwde contact met je partner, maar dat is niet altijd zo vanzelfsprekend.

Sterker nog, voor heel wat vrouwen een enorm obstakel. Je moet natuurlijk het goede moment creëren, zorgen dat de kleine even weg is of slaapt.. en hoeveel tijd heb je nou eigenlijk voor dit intieme moment?

Nou, eindelijk lukt het dan, maar verrek, het is toch anders dan voor de bevalling! Is er iets mis? Nee hoor, maak je geen zorgen. Er is helemaal niks mis met jou! Dat de eerste (paar) keer na de bevalling, gemeenschap pijnlijk kan zijn is heel normaal. Pijn bij de seks komt nou eenmaal vaker voor na de bevalling, zelfs als je dat voor de bevalling niet hebt ervaren. 8 tot 9 op de 10 vrouwen ervaart pijn bij de eerste keer gemeenschap na de bevalling. Gelukkig wordt het met de tijd beter. Na 6 maanden ervaart maar 4 op de 10 vrouwen pijn bij het vrijen; na 18 maanden is dat nog maar 2 op de 10.

Hoe zit het nou met het verlangen naar seks? Uit onderzoek komt naar voren dat bijna de helft (46%) van vrouwen 6 maanden na de bevalling een verminderd verlangen ervaren naar seksuele activiteit; na 12 maanden is dit nog ongeveer 1/3 van de vrouwen. Wat wel weer een voordeel is van bevallen, is dat vrouwen minder moeite hebben om een orgasme te bereiken na de bevalling.

Maakt het nou uit wat voor bevalling je hebt gehad en hoe je seksleven is na de bevalling? Nou, dat is niet helemaal duidelijk. Uit het ene onderzoek blijkt dat juist vrouwen die bevallen zijn middels een keizersnede vaker pijnlijke seks ervaren. Maar uit een ander onderzoek blijkt dat bevallingen met behulp van een vacuümpomp meer kans hebben op pijnlijke gemeenschap na de bevalling. Mogelijke andere factoren zijn de hoeveelheid stress die ervaren wordt door de nieuwe moeder (hoe meer stress, hoe vaker pijnlijke seks) en/of de mate van vermoeidheid na de bevalling. Ook als je meer last hebt van de zgn. babyblues, kan je een wat minder libido ervaren. Mogelijk speelt borstvoeding ook een rol, waarbij vrouwen soms een veranderd lichaamsbeeld ervaren wat hun libido kan beïnvloeden.

Ok, maar wat doen we eraan? En weet dus, met de tijd komt het meestal echt wel goed en je staat er niet alleen voor.

Wat kan je in de tussentijd doen? Wat in ieder geval helpt, is om een open gesprek te voeren met je partner, deel je gevoelens en onzekerheden en zorg er samen voor dat jullie een fijn moment creëren waarbij jullie je even kunnen afsluiten van de wereld. Wat ook kan helpen is om het bespreekbaar te maken met je zorgverlener, je verloskundige of gynaecoloog wanneer je op de nacontrole komt. Soms helpt het om de bekkenfysiotherapeut te bezoeken, deze kan je helpen met tips om je bekkenbodem te leren aan- en ontspannen (wat een positief effect kan hebben op je seksbeleving). Mochten je klachten met de tijd toch blijven bestaan, bespreek het dan met je huisarts.

Hulp vragen is niet gek en zeker aan te raden bij aanhoudende seksuele klachten.

Dit bericht is gepost in BLOG. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *