Onverklaarbaar onvruchtbaarheid

Van kinds af aan schreef ik al in vriendenboekjes “Moeder”, op de vraag “Wat wil je later worden?”. Toen ik in augustus 2008 een relatie kreeg met mijn huidige partner was ook één van mijn eerste vragen aan hem of hij kinderen wilde. In eerste instantie was zijn antwoord “nee”, maar al snel werd dit een ja. Na een aantal jaar gingen wij samenwonen en waren wij ook klaar voor de volgende stap. Ik stopte om gezondheidsredenen met dé pil dus dat was stap 1, niets kon ons nog in de weg staan.. dachten we. Mijn menstruatie had nogal een eigen willetje en ik besloot -uiteindelijk na een aantal jaar- om toch eens naar de huisarts te gaan. Zij gaf aan dat ik een maand lang moest temperaturen om te zien of er wel een piek zou zijn. Ik werd totaal geen wijs van deze methode en ik werd doorgestuurd naar het ziekenhuis.

 

Daar kwam ik bij een hele lieve gynaecoloog. Na een half uurtje praten sloot hij af “je bent niet van me af tot je zwanger bent” en daar begon voor mij een nieuw hoofdstuk. In september 2016 begon ik met een Primoluut kuur om mijn lichaam te resetten en vervolgens te starten met Clomifeencitraat. Een middel om je cyclus te regelen en te zorgen voor ei groei. Ik had verschrikkelijk veel last van de bijwerkingen, ik werd een totaal ander persoon om maar niet te spreken over de opvliegers. Clomid neem je dag 3 van de cyclus en dan 5 dagen lang, ik begon met 50mg en na een aantal dagen op controle voor de echo. Het sloeg aan, goed nieuws! Een aantal dagen na het stoppen met Clomid krijg je een bloedonderzoek om te kijken of er een eisprong geweest was. En dan de slopende wachtweken in. De 1e ronde sloeg aan, de 2e ook. De 3e helaas niet en deze werd afgebroken. De 4e ronde sloeg weer niet aan en er werd besloten om de dosering te verhogen naar 100mg. We zouden de 100mg, 1 ronde proberen om daarna een HSG (eileider onderzoek te doen). Deze stond al na ronde 3 gepland maar toen werd ik de avond voor het onderzoek ongesteld en werd de HSG geannuleerd. De 100mg sloeg aan want tijdens de echo waren er 4!! prachteitjes te zien. De arts moest wel even een berekening maken of we deze ronde door mochten aangezien 4 eitjes eigenlijk teveel is met de OI (ovulatie inductie). Na zenuwslopende minuten kregen we akkoord om de ronde voort te zetten.. er was 1 kleiner eitje en daardoor mochten we door, wel met de kanttekening dat de kans op een meerling verhoogd zal zijn. We gingen ervoor, maar ik had er geen goed gevoel over doordat ik deze ronde ziek werd.

Maar toen ik op 4 maart 2017 ontzettend veel trek had in cola met citroen, iets wat ik nooit drink ging er van alles door mijn hoofd. Mijn man en ik besloten om de dag erna (dé testdag) af te wachten of mijn menstruatie niet door zal breken. De volgende ochtend kon ik het toch niet laten en deed een test. Ik ging plaste op de stick, ging douche en toen ik klaar was.. TWEE DIKKE STREPEN! We konden het niet geloven. Na 13 maanden (inclusief alle voorgesprekken) een intensief fertiliteitstraject, waarin we maar 3 eerlijke rondes hebben gekregen. Na maanden van ellende, verdriet en teleurstelling was ik zwanger! 28 maart 2017 hadden wij onze eerste echo, toevallig met onze fertiliteits arts. Ze keek en begon te springen, HET ZIJN ER TWEE!! Wauw na jaren van onzekerheid en alle ellende zouden wij papa en mama worden van een tweeling. Helaas kreeg ik een vreselijke zwangerschap door de Hyperemesis Gravidarum (HG). Niet eten, spugen, veel afvallen, dagen alleen op de bank liggen en zelfs belanden in een rolstoel. Hoe slechter ik me voelde hoe beter onze tweeling het deed. Alles voor onze kindjes. Op 20 oktober 2017 ben ik met 37 weken bevallen door middel van een geplande gentle sectio- van onze dochter en zoon. De medische molen heb ik zeker onderschat. Het is ontzettend zwaar. Vergt veel van jezelf, zowel fysiek als mentaal maar ook je relatie ligt flink onder vuur. Maar hoe mooi is het dat er zo veel mogelijk is in de medische wetenschap als moeder natuur het af laat weten. Lieve mensen die ook in dit traject zitten, never give up! Ooit word al het geduld beloond, op welke manier dan ook.

 

 

Dit bericht is gepost in BLOG. Bookmark de link.

Een reactie op “Onverklaarbaar onvruchtbaarheid

  1. Inge de Munter zegt:

    Wat een zwaar traject! Moedig dat jullie niet hebben opgegeven en nu toch papa en mama mochten worden.
    Graag wil ik hier vanuit mijn werk als Tuina massagetherapeut een aanvulling bij geven. In de Chinese Geneeskunde is de baarmoeder het paleis van de baby. Mooie naam he? Voordat de baby zich daar kan nestelen is het nodig dat het paleis lekker warm is. Een veel voorkomende reden van onvruchtbaarheid is in de Chinese geneeskunde een te koude baarmoeder. Uiteraard zijn er nog heel veel meer oorzaken, maar koude is een belangrijke. Ik raad vanuit mijn werk aan om zodra je zwanger wilt worden je goed te laten masseren speciaal voor dit doel. Ga naar een goede Tuina Therapeut en leg daar uit dat je zwanger wilt worden. Een steuntje in de rug voor je lichaam om een babypaleisje voor te verwarmen kan je zeker helpen en het is nog fijn ook!
    Let wel, therapeuten zijn geen dokters en nemen ook niet die plaats in.
    Misschien is t iets voor je, zoek dan in je eigen omgeving naar een goede Tuina Therapeut. Het zijn prettige behandelingen zonder medicijnen. Mocht het dan nog niet zo zijn dan je zwanger wordt is het natuurlijk raadzaam om wel naar een arts te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *