Q&A met Martine van Wil & Tien over het moederschap, taboes en ondernemen

Yeahh! Vandaag in onze rubriek Go mama Go!: Martine!

Deze duizendpoot is naast het mama zijn, lifestyle blogger, schrijfster en bekende YouTuber. Ze is bovendien een wervelwind van humor, positiviteit, Groningse nuchterheid en een beauty die andere mama’s graag een hart onder de riem steekt. De 29-jarige Martine kennen we o.a. van haar YouTube-kanaal Wil& Tien (voormalig2WMN) waar zij samen met haar beste vriendin Willemijn vlogt over alles wat je moet weten over relaxed moederschap en positief leven. Zij is ook de trotse mama van zoontje Maik (1jaar) en getrouwd met haar grote liefde Jorrik.

1.Martine, hoe heb jij je voorbereid op het moederschap en kùn je je hierop voorbereiden?

Ik heb me totaal niet voorbereid. Maar Willemijn had natuurlijk al twee kinderen gekregen en zij heeft me van alles verteld. Ik heb vooral heel veel van haar geleerd en dat was erg fijn. Persoonlijk denk ik dat je je deels kunt voorbereiden, maar de impact van een bevalling, de roze/grijze wolk en het moederschap moet je toch echt zelf ervaren.

2.Hoe zou jij het moederschap in 5 woorden omschrijven?

Overstijgend, verrijkend, vermoeiend, soms pittig maar ook bomvol liefde.

3.Wat maakt jou het ‘meest’ onzeker in het moederschap?

In hoeverre het me later gaat lukken om mijn zoontje zoveel mogelijk vrij te laten om zichzelf, als individu te leren kennen en daarbij het opvoeden juist wat los te laten.

4.Hoe ziet jouw ME-time er uit?

Op dagelijkse basis kijk ik altijd uit naar de avonduurtjes op de bank met een ‘bakkie thee’ en wat lekkers. Als ik echt iets voor mezelf wil doen overdag, dan is het heerlijk om mezelf te laten verwennen bij de schoonheidsspecialist. Vooral mijn wenkbrauwen laten harsen en een gezichtsbehandeling vind ik heerlijk!

5.Wat is jouw ultieme ‘loedermoedermoment’, do tell please LOL?

 Ik probeer zo min mogelijk was te creëren dus het komt weleens voor dat Maik een dag langer kleren aan heeft die eigenlijk in de was moeten – net als ikzelf – en sommige slabbetjes zien er ook echt niet meer uit. *kucht* Ik haat de was, haha!

6.Wat doe jij wanneer je er soms er doorheen zit, bijvoorbeeld door de korte nachten?

Dan probeer ik goed voor mezelf te zorgen. Dit is zó belangrijk, voor ieder mens. Ik probeer goed te eten, ik haal buiten een frisse neus met Maik en mijn hond. Dat helpt echt trouwens, even een blokje om. En als het lukt, probeer ik tijdens zijn middagslaapje ook nog even wat slaap te pakken. En verder die dag doen we het rustig aan en met avondeten doen we niet te ingewikkeld. Wat daarnaast ook helpt, als Maik vaak onrustige nachten achter elkaar heeft, bijvoorbeeld vanwege tanden of ziekte, is om de nachten af te wisselen met mijn man. Op die manier krijg je toch om de dag 1x een goede nachtrust.

7.Welk taboe over het moederschap mag van jou voor eens en altijd doorbroken worden?  

 Dat het volkomen normaal is om je kind naar de opvang te brengen om een dag tijd voor jezelf te hebben en op te laden. Daar wordt nog zo spastisch over gedaan, vind ik. Opmerkingen zoals ‘waarom heb je dan kinderen?’ vliegen je om de oren net als ‘Ah, wat zielig’. Alsof de opvang een verschrikkelijke plek is terwijl dat echt niet waar is. Sowieso het veroordelen van hoe andere moeders het doen, please stop. Leven en laten leven. En als we dan toch nog even doorgaan, de blikken die je krijgt tijdens het openbaar voeden van je kindje of kolven. Het zijn gewoon borsten…Relax.

8.Wat is de grootste ‘boevenactie’ die kleine Maik heeft uitgehaald?

Hij is dol op klimmen en bezorgt ons heel wat grijze haren. Zo staat hij ineens in het raam. Of hij doet stiekem dingen in zijn mond die niet mogen en rent dan heel hard weg met een big smile. Ja, hij is echt ondeugend maar ik moet er zo om lachen. En oh ja, het woord ‘nee’ maakt geen indruk haha! Dat wordt nog wat…

9.Wat vind je het leukst aan jouw werk als mama vlogger & blogger?

Dat andere vrouwen (die nog geen moeder zijn of juist wel) het zo inspirerend vinden wat we doen en er veel van leren doordat we ons kwetsbaar opstellen en over alles heel eerlijk zijn. Daar word ik erg blij van. Daarnaast heb ik ook al zoveel mensen via persoonlijke berichten op Instagram mogen helpen met hun struggles in het leven. Het voelt fijn als ik hen net wat meer handvatten mag geven zodat zij hun hart kunnen volgen. Dat is ook mijn levensmissie waar ik uiteindelijk op grote schaal nog meer mee zou willen doen.

10.Lukt het jou om je bedrijf met je gezin te combineren? Zo ja, hoe doe je dat? Heb je een goede tip voor andere business mama’s?

Dat lukt zeker. Het is soms wel even aanpoten. Flexibel zijn is het antwoord, bijvoorbeeld door soms ’s avonds te werken, en de kinderopvang en mijn schoonmoeder zijn een geschenk uit de hemel. Mijn man en ik zijn beiden ZZP’ers en soms is dat even puzzelen maar we komen er altijd uit. Daarnaast is hulp inschakelen de sleutel. Wij hebben bijvoorbeeld niet voor niets een schoonmaakster. Het is belangrijk om bewust te worden dat er inderdaad ballen in de lucht gehouden moeten worden (dus niet hoog gehouden) maar zoals een vriendin van mij eens zei: ‘Sommige ballen zijn van glas (jouw gezondheid, jouw gezin) en andere ballen zijn van plastic. Die mogen best eens weg stuiteren.’ Daarnaast ben jij niet in je eentje verantwoordelijk om al die ballen in de lucht te houden (hulp inschakelen). Wat mij verder helpt is een duidelijke structuur. Ik werk op maandag, woensdag en vrijdag. Op dinsdagavond en donderdagavond bekijk ik nog even een half uurtje mijn mail. Dinsdag en donderdag en het weekend zorg ik voor mijn zoontje. En vanaf mei heb ik op dinsdag om de week een extra werkdag en een me-time dag. Heerlijk, ik kijk er naar uit!

Nog twee stellingen voor Martine:

Adviezen aannemen van andere moeders : JA of NEE?

Dat ligt eraan welke moeder het zegt, denk ik haha! Als het van een moeder komt die ongeveer dezelfde normen/waarden/opvoedstijl als jij hebt, kan ik me voorstellen dat het fijn is om een advies aan te nemen. Maar als een moeder advies geeft waarbij jij intuïtief aanvoelt dat dit totaal niet is waar jouw hart sneller van gaat kloppen, niet doen. Sowieso is het lastig tussen al die adviezen om te bepalen wat nu bij jou en je kindje past, maar dat leer je met de tijd vanzelf. We doen uiteindelijk allemaal maar wat, het is net een groot experiment haha!

Na een drukke dag kom je thuis in een ontplofte huiskamer. Wat doe je; Het huis opruimen als een bezetene of de boel de boel laten en netflixen?

Oh nee, ik kan echt niet chill op de bank zitten als het een enorme zooi is. Dus dan kies ik zeker voor eerst opruimen. Heel soms, als ik extreem moe ben, laat ik de boel de boel, maar daar heb ik dan vaak de volgende dag alweer spijt van.

 

Lieve Tien, bedankt voor je openhartigheid en tips, we blijven je volgen in al het moois wat jij doet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *