Kerst. Hoe je, met een laag budget, de leukste cadeautjes geeft!!

Kerst

Sinds ik moeder ben heeft kerst voor mij een andere betekenis. Dit omdat ik het vooral belangrijk vind dat mijn (bonus) kinderen een fijne kerst beleven. Ik geniet echt van het versieren van ons huis en de kerstboom. Ieder jaar trekken wij loodjes en mijn man koopt nog wat extra cadeaus voor onder de boom. Wij spreken in de namiddag af, de middelste woont bij zijn moeder en de oudste op kamers en de kleinste natuurlijk bij ons. Na het uitpakken van alle cadeaus gaan wij aan tafel. Daarna kijken we vaak een leuke film. Voor ons is het vooral belangrijk dat de sfeer ontspannen is en dat iedereen het naar zijn zin heeft. Ik realiseer mij dat kerst niet voor iedereen zo ontspannen is. Misschien heb je een verplicht nummer en moet je kerst vieren terwijl je eigenlijk liever op de bank naar Netflix kijkt. Of heb je het zo druk met de voorbereidingen dat je daar stress van krijgt. Al vindt je kerst fantastisch met een beperkt budget kan je stress krijgen over de aanschaf van de cadeaus. Herken jij jezelf hierin? Hopelijk heb je dan iets aan de onderstaande tips!

 • Spreek een vast bedrag af dat je kan missen en trek loodjes. Er zijn hele makkelijke apps (zoals loodjestrekken.nl) zodat je dit digitaal kan regelen. Maak een wensenlijstje zodat je blij bent met wat je krijgt en je de ander ook blij kan maken.
 • Heb je vrienden die net ouders zijn geworden, een alleenstaande vriendin of hardwerkende vrienden met kinderen. Je maakt ze allemaal blij door een oppasavond, een uitje met hun kind(eren) of een avond dat je komt koken voor het gezin cadeau te geven. Een cadeau hoeft niet altijd materieel te zijn.
 • Als je twee dagen kerst gaat vieren en dit emotioneel best pittig vindt plan dan tussendoor iets voor jezelf in, ga b.v. even mediteren of doe een masker op en vraag of het mogelijk is om je een half uurtje terug te trekken voordat je de deur uitgaat.
 • Binnen zitten voor een kerstdiner is leuk, maar als je vroeg afspreekt dan kan het nogal een lange zit worden. Stel voor om een gezamenlijke boswandeling of strandwandeling te maken, even uitwaaien is ook voor de aanwezige kinderen erg belangrijk. Zo kan iedereen zijn energie kwijt.
 • Zorg ervoor dat de kinderen zichzelf kunnen vermaken wanneer je kerst elders viert, neem een grote tas mee met genoeg speelgoed, zoals raamstickers, tekenen met water, lego/ duplo er zijn genoeg alternatieven voor een IPad. Vaak vinden familieleden het ook leuk om samen te spelen, simpele spelletjes zoals memorie en kwartet duren niet te lang waardoor de meeste kinderen er veel plezier aan beleven.
 • Voor sommige (jonge) kinderen zijn de feestdagen nogal indrukwekkend en daardoor kunnen zij overprikkeld raken of het erg spannend vinden. Een adventskalender kan structuur en overzicht bieden. Je telt af vanaf 1 december tot de kerstdagen en het kind krijgt iedere dag een klein cadeautje. Ze zijn er o.a. van Pow Patrol, Lego, Schleich, Haba en Playmobil. Uiteraard kan je ook zelf een kalender maken op Pinterest staan genoeg voorbeelden.
 • In de aanloop naar kerst kan je met jouw kind(eren) (kerst) muziek luisteren en samen dansen en/of danswedstrijdjes houden. Muziek kan een extra sfeermaker zijn en dit legt de nadruk ook wat minder op de cadeaus.
 • Samen kerstdecoratie kopen en versieren is een leuk onderdeel om de kinderen in mee te nemen. Ook kan je samen kerstballen maken en in de boom hangen.
 • Vraag ruim van te voren aan jouw kind(eren) wat ze echt graag willen voor kerst. Zodat je niet last minute iets koopt waar misschien niet eens mee gespeeld wordt.
 • Denk ook eens na over een duurzaam cadeau, bij Ali Express kan je heel voordelig shoppen maar mijn inziens is het een mooie kerstgedachte om ook over de oorsprong van het cadeau na te denken. Green Toys maakt bijvoorbeeld speelgoed van gerecycled plastic, Holtziger en Schleich maken mooie handgemaakte dieren. Goedkoop is het niet maar wel ontzettend mooi gemaakt en leuk om te verzamelen. Ik spaar de Holtziger wilde dieren voor mijn zoontje en die zijn per stuk best betaalbaar. Bij speciale gelegenheden wordt zijn verzameling uitgebreid. Ook leuk om cadeau te vragen..
 • Op de foto: Noah met zijn Holtziger dieren

Wil je samen met jouw kind(eren) iets met betekenis doen voor kerst? Denk dan aan het volgende:

 • Ga samen met jouw kind(eren) zijn of haar speelgoed verzameling door en vraag waar hij of zij niet meer mee speelt. Je kan het speelgoed brengen naar een asielzoekerscentrum of aan een goed doel doneren zoals Childslife. Zodat jouw kind(eren) zich ook bewust worden dat het niet voor ieder kind vanzelfsprekend is om cadeautjes te krijgen.
 • Heb je babyspullen over? Stichting babyspullen maakt babystartpakketten voor (aanstaande) ouders in Nederland die het financieel moeilijk hebben. Op de site staan alle inzamelingspunten in Nederland en dat zijn er heel veel.

Merry X Mass

Liefs Bonnie

instagram: myboysroom

 

 

 

Dit bericht is gepost in BLOG. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *