Ooohh jeee, mijn kind gaat naar groep 1!

Een school kiezen voor onze dochter was nog een hele opgave. Er zijn tegenwoordig zoveel onderwijssystemen en zoveel diverse leermaterialen en theoriën, en daarnaast uiteenlopende meningen waardoor we de bomen door het bos niet meer zien.

Laten we ons eerst even voorstellen; Ik ben Sagal een personal stylist en werk veelal vanuit huis en samen met mijn partner Patrick, personal trainer en eigenaar van een sport studio in Amsterdam west, hebben wij 2 prachtige kinderen; Alleya (3) en Gabriël (10 mnd.)

Omdat er zoveel diversiteit is in het aanbod van scholen hebben wij eerst vraag gedaan naar onze vrienden, kennissen en familie. De vragen die we stelden waren vooral; waar moeten we op letten? Welk onderwijssysteem is nu de beste…? En hoeveel invloed heeft de omgeving op je kind? Wij kregen enorm veel hulp en adviezen maar merkte dat je alsnog vast liepen en soms ook ontmoedigd werden.

Naast deze vragen is er in Amsterdam ook nog eens een loting. Je kunt dus niet zomaar inschrijven voor een school. Je moet 5 scholen opgeven en de 1e keuze wordt het niet altijd. Onze grootste uitdaging was een school uitkiezen voor onze dochter Alleya. Wij kregen al een uitnodiging van de gemeente Amsterdam in 2017 toen Alleya pas twee jaar was.

Wij hadden zoiets van; ‘’twee en nu al naar scholen uitkiezen? Ze gaat dan toch pas in 2020 naar school!’’De gemeente maakt het je iets makkelijker door je een lijst te geven van scholen in jou postcode gebied. Op deze scholen geldt dan een voorrangsregel.

Vanwege alle diverse meningen hebben we besloten om alle interessante scholen in de buurt te benaderen. Op sommige werden we uitgenodigd voor een open dag en op meerder scholen werden we persoonlijk uitgenodigd door de schoolleiding.

Wat ons meteen opviel is dat het vaak prettiger is om een persoonlijk gesprek te hebben met de directie dan met een groep mee te lopen en vragen te stellen tijdens een rondleiding. Echter betekend dit niet dat dan de keuze eenvoudiger was. Het leek wel of de scholen die het meest populair zijn er ook minder vaak een persoonlijke uitnodiging was. Deze ‘populaire’ scholen hebben vaak ook geen plek meer om nieuwe kinderen aan te nemen. Zeker niet als je buiten het postcode gebied woont.

Voordat we de eerste scholen bezochten hadden we naar alle leer methodes gekeken en welke dan het beste zou passen bij Alleya? Wij kennen onze dochter immers het beste.

Wij zochten in de school voornamelijk naar wat hun methode was, maar ook hoe het aanvoelde. Is er een klik met de directie, worden de normen en waarden goed gehanteerd en heeft de school etnische diversiteit? Vooral dit laatste vonden wij erg belangrijk.

Het was wel alsnog een zoektocht omdat natuurlijk elke school zijn verkoop verhaal heeft klaarstaan. Hierdoor was het soms lastig om een eerlijk antwoord te krijgen op de vragen die we ons stelden.

Naast de zoektocht waren we ook bezig om Alleya er zoveel mogelijk bij te betrekken. Zodra ze mee kon naar een rondleiding of iets dergelijk, dan namen wij haar mee. En als we dan nog vragen hadden dan maakten we een tweede (of een derde in een enkel geval) afspraak. Ook hebben we gekeken wat Alleya vooral nog nodig had om haar een beetje klaar te stomen voor school. Alleya is soms erg verlegen en durft niet altijd te praten. Daarom hebben we een kindercoach ingeschakeld die haar zelfvertrouwen verder ontwikkeld. Daarnaast hebben we haar ook een extra dag (3 volle dagen) bij het kdv geplaatst. Gelukkig biedt onze kdv ook de vve. Samen met de leidsters van het kdv maken we Alleya schoolklaar.

Wat we ook spannend vinden is dat we andere ouders zullen ontmoeten als Alleya naar school gaat. Dat is een nieuwe fase voor ons als ouders om op voor te bereiden. Daarom hebben we ook bij het kdv playdates met de ouders van andere kinderen gemaakt. Dit was een fijne ervaring om met andere moeders je zorgen te delen. Dus schoolpleinouders….bring it on!

Het zoeken naar een school is dus net zo’n ervaring als het zoeken naar je eerste kdv. Want je laat je kind toch ergens achter en moet je vertrouwen kunnen geven.

Al met al onze gouden tip naar ouders toe, is dat je zoveel mogelijk scholen kan bezoeken en zelf online onderzoek naar kan doen. Zo weet je niet alleen welke school het beste bij je kind past. Maar ook welke school of onderwijssysteem absoluut niet past bij je kind. De keuze blijft lastig maar als je je genoeg inzet, dan kom je er beslist uit.

Ps enjoy the experince.

Liefs,

Sagal en Patrick

 

 

 

 

 

 

Dit bericht is gepost in BLOG. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *