Q&A met Florine Duif over het moederschap, taboes en ondernemen

Stop! Want wij hebben een mega GO mama GO alert voor jullie! In deze Q&A vraag ik de mooie en hoog zwangere Florine van Duif de hemd van het lijf! Florine kennen jullie misschien van ondere andere haar leuke insta kanaal ‘The Mompany’ of van haar vlogs op haar youtube kanaal. Maar deze bezige bij heeft ook vurige passie voor style en designen en as we speak schrijft zij haar eerste boek ’ Moeder genoeg’ , met dit boek wil zij uit haar eigen ervaring en ervaringen van andere moeders 1 boodschap meegeven: jij bent genoeg. Amen to that!

1. Yeaah ready to pop! Voel je je anders zwanger ten opzichte van de zwangerschap van jouw dochters?

Bij Isabel voelde ik me op en top fit. Nergens last van en stond ik met 9 maanden nog in een club met mijn club vriendinnen na Kerstviering. Ik liep op hakken, was nooit misselijk geweest en had nergens last van. Bij Lexie was dit anders. De eerste 15 weken (vanaf week 6 ongeveer) heb ik boven de wc gehangen, voelde het alsof ik een bizarre kater had en kon ik helemaal niks. Daarna ging het misselijkheid-wise beter, maar voelde ik weinig emotie. Ik was vlak. Kon niet meer genieten van muziek en alles was ‘mwah’. Dit maakte de zwangerschap niet per se heel rooskleurig. Daarnaast keek ik op tegen de bevalling (heb de eerste als traumatisch ervaren, terwijl ‘ie toch “volgens het boekje” ging), maar heb door heel veel praten en mediteren de mooiste bevalling ooit gehad! Nu, voel ik me iets beter dan de vorige zwangerschap, er is meer emotie, maar het is vooral een hele grote les geweest. Er is heel veel pijn voorbij gekomen wat ik moest oplossen. En dat is gelukt :).

2. Hoe heb jij je voorbereidt op het moederschap en kùn je je hierop voorbereiden?

Niet! Het is een diepe sprong die ik heb gemaakt en heb er altijd vertrouwen in gehad dat het goed zou komen. Je krijgt wat je aankunt, dus dat heb ik altijd in m’n achterhoofd gehouden.

3. Hoe zou jij het moederschap in 5 woorden omschrijven? Spiegel, Wijsheid, Geduld, Ontwikkeling, En bovenal: LIEFDE.

4. Wat maakt jou het ‘meest’ onzeker in het moederschap?

Ik ben niet onzeker over het moederschap zelf. Wat ik soms wel lastig vindt, is dat ik buiten moeder om ook gewoon vrouw ben met bijbehorende emoties. Ik ben gewoon ook nog Florine. En die scheidslijn tussen ‘moeder zijn’ en ‘gewoon Florine’ is flinterdun. Vroeger had ik het idee dat ik een rolmodel moest zijn, dat er dus echt een moeder en Florine was. Nu heb ik dat minder en zien mijn kinderen me ook in m’n mindere dagen, ik probeer ze altijd mee te nemen in ons leven, met de mooie en minder mooie kanten. Immers, that’s life! Ik heb er ook een boek over geschreven dat in oktober uitkomt (pak je je agenda erbij? ;)). Het heet “Moeder genoeg”. Zo belangrijk om tevreden te zijn met jezelf en ook van jezelf te leren houden, juist als je moeder bent.

5. Waar haal je tijd vandaan om ‘überhaupt’ zwanger te zijn naast al dat andere wat je doet? (moederschap , vloggen, website, boek schrijven, mompany, kleding lijn….

Nou, ik ben wel flink teruggeroepen hoor. Ik heb heel duidelijk m’n kernwaarden opgesteld en prioriteiten opgeschreven door middel van van een vision board. Isabel en Sebastiaan (mijn partner) hebben dit ook gedaan. Daardoor kon ik heel goed zien wat er belangrijk was en wat niet. Ik probeer ook veel te mediteren om te horen wat ik nodig heb, maar… Ik ben soms nogal eigenwijs ;), en dan kom ik er dus heel snel achter dat ik een stap terug moet nemen. Ook hiervoor geldt: voel aan wat je aankunt en aan wilt kunnen. De één moet/wil na 3 maanden zeggen: ik stop met werken, de ander blijft doorwerken. Wel ben ik ervan overtuigd, dat je kindje echt aangeeft wat jullie samen nodig hebben. Bij mij is dat nu: heel veel liggen, minder social media, en focus op de echt belangrijke dingen. Ik heb echt het geluk dat Sebastiaan en mijn moeder zo bijzonder veel uit handen nemen terwijl hij nog een hele verantwoordelijke full time baan heeft. Echt ontzettend veel respect voor deze twee mensen. Bij ons is de traditionele rolverdeling niet van toepassing en wij waarderen elkaar op hetzelfde niveau. Volgens mij scheelt dat ook. Ook dat heb ik geleerd: Vraag om hulp waar je kan!

6. Wat doe jij wanneer je er soms erdoor heen zit? (Vb door de korte nachten, werk-privé )

Huilen, praten, de “problemen” opschrijven en een heel warm bad nemen. De confrontatie aangaan met deze momenten, je kunt je toch niet verzetten.

7. Wat is het grootste geluk dat jouw dochters je hebben gegeven?

Ze zijn de leidraad in m’n leven en geven feilloos richting aan. Het leren luisteren naar die twee is ongelofelijk lastig soms, maar wel het allermooiste om te doen! Kinderen van deze tijd zijn zo veel wijzer en meer “in het nu” dan de meeste volwassenen.

8. Welk taboe over het moederschap mag voor eens en altijd doorbroken worden?

Dat het gewoon soms f•ckin’ zwaar is, dat er geen perfect moederschap is, ook al lijkt dat bij sommigen aan de buitenkant wel zo, dat je relatie echt onder druk wordt gezet en dat bevallen heel mooi is, maar dat ik vind dat we echt beter voorbereid kunnen worden op een bevalling.Oh, en dat je gewoon nog mens bent. Met rotdagen en mooie dagen.

9. Hoe is je relatie met jouw partner (eventueel) veranderd voor en na het ouderschap?

We hebben absoluut bewezen dat we een heel goed team zijn en elkaar aanvullen. Maar, ik merk wel, dat het met meer kinderen harder werken is. Laatst sprak ik voor m’n boek met Guusje Wannet, een sekspert, en zij gaaf duidelijk aan dat je de eerste jaren in overlevingsmodus zit. Zo voel ik het ook. Ja, we zijn sterker geworden, maar het is ook nog harder werken en super belangrijk om tijd voor elkaar te maken. Je kan zo snel voor elkaar invullen of denken en langs elkaar heen leven. Dat is voor een tijdje niet erg, maar daarna moet je wel aan de bak!

10. Wat vind je het leukst aan jouw werk als mama vlogger & en jouw momcoummunity the Mompany?

Dat ik moeders met elkaar kan verbinden, dat ik een eigen kledinglijn eraan heb kunnen hangen en dat ik m’n werk niet als werk zie, maar als reflectie van de fase waar ik nu in zit. Dat is zo waardevol.

11. Lukt het jou om je bedrijf met je gezin te combineren? Zo ja, hoe doe je dat? Heb je een goede tip voor andere business mama’s?

Ja! Maar dat komt ook denk ik, omdat ik ondernemen gewoon echt heel leuk vind. Mijn kinderen zitten niet 5 dagen p/w op de crèche, en hebben het zo met mijn (schoon)moeder kunnen oplossen dat zij bij ons thuis komen. Ik ben dus alleen voor afspraken weg. Thuiswerken is niet altijd gemakkelijk, daarom ben ik “bezig” – in m’n hoofd, ik lig nu voornamelijk op bed – met een werkplek speciaal voor moeders, maar ik vind het heel fijn om ze dichtbij me te hebben. Al heb ik wel 50 keer geroepen dat ik stop met werken als de derde er is. Maar heel eerlijk, ik weet niet of ik daar een leukere moeder van word. Ik wil iets de wereld in brengen, buiten het moederschap op. Mezelf blijven ontwikkelen. Ik heb dat nodig. Maar: wel zolang het goed voelt. We kijken wel hoe het loopt, we zullen opnieuw een ritme moeten vinden en uiteindelijk loopt alles zoals het moet lopen.

Bedankt voor dit open en kwetsbare interview Forine en we kunnen niet wachten op jouw boek! X

Foto credit: Marilyn Bartman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *