De 10 ‘weetjes’ die zij mij hadden mogen vertellen toen ik zwanger werd. – deel 1

Regelmatig betrap ik mijzelf en vriendinnen op het zeggen van ‘’nou dit hadden ze echt wel mogen vertellen toen ik zwanger werd’’. Dit heeft mij getriggerd om er een korte blog over te schrijven. Bedenk wel dat elke zwangerschap en elke zwangere vrouw en moeder anders is, desalniettemin zullen bepaalde dingen wel herkenbaar zijn. Deze rubriek is met een knipoog geschreven en misschien kun jij hier wat tips en tricks uithalen. Let’s start.

 1. Ga niet op verre vakantie in de eerste drie maanden. Achteraf denk ik wat bezielde mij om naar Amerika te gaan in mijn eerste trimester. De bekende kwaaltjes zoals misselijkheid, vermoeidheid, obstipatie, een gek eetpatroon worden veroorzaakt door je veranderende hormoonhuishouding. Uiteraard verschilt per vrouw en per zwangerschap hoe erg de kwaaltjes zijn. Ik had persoonlijk heel veel last van misselijkheid en obstipatie. Bloedverlies is ook een bekent verschijnsel, al was het bij mij minimaal, het maakte mij soms best onzeker. kun je je voorstellen hoe dat in het vliegtuig was?! Ps bij bloedervlies raadpleeg altijd jouw verloskundige of gynaecoloog! Terwijl ik dit schrijf kan ik trouwens de misselijkheid weer proeven. Verschrikkelijk?! Je begrijpt dat deze vakantie niet gezellig was en zeker een DO OVER verdiend. Tip; probeer zo goed mogelijk voor je zelf te zorgen. De tijd voor ‘babymoon’, en dat je helemaal los kunt gaan op de kinderkamer komt echt.

 

 1. Borstvoeding is niet alleen maar zonneschijn zoals het vaak gepromoot wordt. Een betere voorbereiding is echt noodzakelijk. Persoonlijk had ik een te romantisch beeld van borstvoeding geven. Zo had ik mij er op verkeken op de geringe productie in het begin, kolven, nachtvoedingen en wat doe als je op pad bent zonder je baby? Het gaat om de mentale en praktische voorbereidingen wat je een rustiger gemoedstoestand kan geven. Dit kan echt het verschil uitmaken voor de beginfase, waarna jij en je kleine (hopelijk) een ritme kunnen ontwikkelen wat voor jullie samen werkt. Borstvoeding  is het mooiste wat ik samen met mijn zoontje heb mogen ervaren en ik gun het iedere moeder.

 

 1. Urine- ontlasting. Niet de meest smakelijke onderwerpen en misschien wordt het daarom ook niet veel besproken. Vrijwel meteen veranderd dit aanzienlijk door de zwangerschapshormonen. Obstipatie, diarree, vaak plassen tot niet kúnnen plassen na bevalling. Niet te vergeten de ontlasting tijdens het persen. Ach weet je, schijt eraan het hoort er toch allemaal erbij J.

 

 1. De kraamweek. Neem vooral Rust! Rust! Rust!. Door de intensiteit die de kleine hummel met zich meebrengt en de verliefdheid op je baby , vergeet je dus wel eens te rusten. Ook als de kraamverzorgster dit herhaaldelijk aangeeft. Neem haar advies aan en maak gebruik van haar aanwezigheid,  straks sta je  er ‘alleen’ voor en worden deze rustmomenten schaarser. Laat je lekker bemoederen zodat JIJ straks uitgerust zelf kunt moederen.

 

 1. The aftermath na de bevalling, dit is een aanvulling op punt 4. De kraamzorg is weg en natuurlijk wil je dan het liefst zoveel mogelijk zelf doen, maar je moet jezelf echt  ‘bedtijd’ opleggen. Zeker overdag i.v.m de gebroken nachten. Geef jezelf de tijd om te herstellen van de bizarre prestaties die je lichaam heeft geleverd. Wees niet te streng voor je zelf en stel géén onrealistische eisen. Het is niet voor niks dat je 6 weken kraamperiode (afhankelijk van ingang zwangerschap verlof) hebt. In deze periode moeten je baby en jij herstellen van de geboorte. Echt doen he!

Benieuwd naar mijn andere 5 weetjes ? Over 2 weken volgt deel 2 maar, natuurlijk ben ik ook erg benieuwd naar de dingen die jullie hadden willen weten. Laat hieronder een reactie achter.

Liefs Barlin

3 reacties op “De 10 ‘weetjes’ die zij mij hadden mogen vertellen toen ik zwanger werd. – deel 1

 1. Zoë zegt:

  Dit is inderdaad zo herkenbaar! Dingen die je wel had willen weten, maar waar niet aan gedacht wordt bij het delen van informatie.

  Ik probeer zelf wel zowel de positieve als de ‘negatieve’ kanten te delen met Mommys-to-be of Newly Moms, maar ik betrap me er zelf ook op dat ik niet alles vertel. Daar kom ik simpelweg vaak niet aan toe. De focus bij hen ligt voornamelijk bij de bevalling en wat voor voeding gegeven zal worden (of gewild is) en daar gaat het meeste gespreksstof over. En ik ben ook zo blij voor de mommy-to-be dat ik sommige mindere kanten ook gewoon vergeet tijdens het gesprek.

  Ik kijk in iedergeval uit naar het volgende deel! 🙂

 2. Barlin zegt:

  Het is zeker herkenbaar Zoë! Daarom leekt het mij leuk om dit stuk te schrijven. Het moederschap en de weg er naar toe is zo bijzonder maar ook ‘pittig’. Soms word er geen realistisch beeld hiervan gegeven terwijl dat ook erbij hoort. Persoonlijk kan ik dit wel waarderen en hopelijk andere mama’s ook. X

 3. Pingback: De 10 weetjes die zij mij hadden mogen vertellen toen ik zwanger werd. – deel 2 – Baby & You

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *