10 ‘ BUDGET’ TIPS VOOR EEN DUURZAME BABYKAMER

What to buy: 10 tips voor een (duurzame) babykamer

Het inrichten van de babykamer is een geliefd onderwerp voor mama’s to be. Maar wat heb je eigenlijk nodig en hoe kan je het betaalbaar houden? Toen ik zwanger was van onze zoon Noah en mij ging verdiepen in het kopen van meubels en decoratie voor zijn kamertje viel het mij op hoe duur alles is. Omdat ik nogal praktisch ben ingesteld, ben ik op zoek gegaan naar goedkopere en duurzame oplossingen. Marktplaats was tijdens deze zoektocht mijn beste vriend.

Hierbij mijn praktische tips:

 • Zoek met de juiste instellingen en zoektermen op marktplaats. Prijs oplopend, afstand (aantal km die je wilt afleggen) staan bij mij standaard aan. Let goed op de zoekterm: Als je bijvoorbeeld naar een Beidemeier kast zoekt, dan kom je vooral dure exemplaren tegen. Gebruik je zoektermen als  “brocante kast”, “meidenkast”, “antieke kast” en “kast houtsnijwerk”,  dan moet je wat grondiger zoeken maar heb je wel meer kans om een goedkoper exemplaar tegen te komen. Als je het leuk vindt om in een kringloopwinkel een kast te scoren, kan je daar natuurlijk ook gaan zoeken.
 • Voordat je met inrichten begint kan je inspiratie opdoen op Pinterest en Instagram (voor mooie sfeerbeelden zoek ook eens naar: #barnrum).

   

De babykamer van Noah

 • Kijk ook naar wat je al in huis of op zolder hebt staan. Mijn vriend had bijvoorbeeld een t.v. kast staan met mooi houtsnijwerk, de bovenste plank is vervangen door een roede en de kast is overgespoten in een andere kleur. De kast staat nu te pronken als kledingkast in Noah’s kamer. Ik heb eenzelfde soort kast gevonden (voor 50 euro), deze stond de afgelopen twee jaar in mijn praktijk en sinds kort staat de kast in de huiskamer met mooie opbergbakken van de Hema vol speelgoed. Een vintage ladekast kan ook heel goed gebruikt worden als commode, om de kast te verhogen kan je er bijvoorbeeld andere pootjes of wielen onder plaatsen. 

Noah’s vintage kledingkast & jujuhat (aan de muur) en Leander meegroei bedje & illustraties

        

 

 • De kastknoppen kan je vervangen door leuke exemplaren die je o.a. kunt kopen van Doing goods en bij Zara home of de kringloopwinkel.
 • In de babykamer hoef je echt niet alleen standaard kinderkamer decoratie te gebruiken. Ik heb bijvoorbeeld een jujuhat opgehangen, dit is een traditionele verenhoed uit Kameroen. Ze worden daar gedragen door koninklijke dansers tijdens belangrijke ceremonies. Dierbare reisaccessoires of andere spullen van persoonlijke waarde zijn leuke items in een babykamer. Dit geeft de kamer een persoonlijke touch.   
 • Mocht je nog twijfels hebben over tweedehands meubels of vind je het gewoon niet zo fris om een tweedehands bedje te gebruiken, dan kan je er ook voor kiezen om een deel nieuw te kopen. Zo hebben wij bijvoorbeeld een tweedehands hangwiegje, ledikant, commode en box gekocht en daar nieuwe matrassen, hemeltjes etc. bij gekocht. Alle meubels zijn overgespoten in dezelfde kleur om eenheid te creëren, schilderen is uiteraard ook een optie.
 • Een andere duurzame investering is de aankoop van een meegroei bed, deze kunnen gebruikt worden tot 7 á 8 jaar. Leander & Stokke hebben bijvoorbeeld mooie exemplaren en er staan altijd een aantal op marktplaats te koop. Voor de eerste maanden is een co sleeper super handig, om kosten te besparen kan je er ook één huren. 
 • Leuke illustraties aan de muur en/of een kek behangetje geven de kamer meteen sfeer. Je kan bijvoorbeeld mooie illustraties uit een kinderboek snijden en deze in antieke lijstjes ophangen van de kringloop. Hoe leuk is het als de illustraties uit jouw favoriete voorleesboek aan de muur hangen. Je hebt dan een extra exemplaar nodig maar het kopen van nieuwe illustraties is vaak een stuk duurder. Ik heb zelf goedkope lijstjes gebruikt en dierenprints online gezocht en uitgeprint.
 • Om de verzameling kinderboeken op te hangen kan je standaard boekenplankjes gebruiken,  maar de Ikea kruidenrekjes (Bekväm) zijn ook super leuk! Te vinden op Pinterest, zoekterm: “Ikeahack boekenplank”. De zoekterm: “Ikeahack kinderkamer” is ook een aanrader voor nog meer inspiratie.
 • Maak de kamer af met een mooi (vintage) kleed die alle meubels met elkaar verbindt. Op mijn verlanglijstje staat een Ben Ouarain (stippen)kleed. Dit soort kleden zijn tijdloos, van mooie kwaliteit en gaan jaren mee. En in iedere kamer van het huis toepasbaar. 
 • Bonustip, kijk eens op Instagram naar DIY kinderkamer en er gaat een wereld voor je open . Van mooi geschilderde krukjes tot kledingrekken voor de kinderkamer, allemaal leuke items met werkbeschrijvingen.   

Mocht je ook tips hebben voor een (duurzame) babykamer dan zou ik het ontzettend leuk vinden als je die hieronder wilt delen! 

Liefs Bonnie 

Instagram@myboysroom

Dit bericht is gepost in BLOG. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *