Hoe allergie ons leven overhoop haalde!

Het begon allemaal bij mijn eerste zoon Riley. Pas vier weken jong en zijn baby huidje vertoonde met de dag meer plekken van huiduitslag. De eerste stap was naar de dokter uiteraard, waar we een zalfje meekregen. Het was heftig genoeg om een hormoonzalf voor te schrijven, maar zijn huid werd alleen maar dunner. Als er iets tegenaan kwam, scheurde zijn huidje open. Zalfje na zalfje, het werkte allemaal niet tegen zijn huiduitslag. Wat ik destijds nog niet wist over de bijwerkingen van hormoonzalfjes.

Als winterbaby kreeg hij het RS virus te pakken, waardoor hij worstelde met zijn ademhaling. Hij sliep nauwelijks, was erg onrustig en huilde veel. Als ouders zaten we met ons handen in het haar, erg moe van alles. We zijn met baby Riley zelfs 2 maal bij de EHBO beland met ademhalingsproblemen. Hij heeft er een nachtje moeten blijven, maar de oorzaak van zijn onrustig lichaampje werd maar niet duidelijk.

De dokter schreef een doorverwijzing naar de dermatoloog en ook hier allerlei zalfjes, die niets voor hem deden. Daarbij kreeg Riley een zijden pakje, die hij aan moest tegen het openkrabben van de huid. Ook dit bleek niet de oplossing. Ik wist het niet meer en vroeg de dermatoloog: ‘Kan het iets te maken hebben met zijn voeding?’ Daarop antwoordde hij volmondig: ‘NEE, er zijn geen verbanden met uitslag op de huid en voeding.’ Radeloos was ik, een zoontje die nauwelijks slaapt en vooral het niet weten wat er aan de hand is. Een gevoel van onmacht!

‘ Een gevoel van onmacht! ’

Dit duurde zeker 1,5 jaar, totdat ik via de familie een orthomoleculaire therapeut (natuurgeneeskundige) ontdekte. Als er iets is waar ik nooit in geloofde, was het de alternatieve geneeswijze. Wat de huisarts zei, was voor mij altijd de waarheid.
Je begrijpt natuurlijk dat ik in de huisarts en de dermatoloog ondertussen het vertrouwen verloren had. Tijdens het gesprek met deze natuurgeneeskundige, vertelde ze al vrij snel dat alles wat je op de huid ervaart van binnenuit start. Vaak begint vaak in de darmen, dus voeding kan wel degelijk invloed hebben. ‘Een baby van 3 maanden kun je via bloedonderzoek testen op oorzaak van allergie of andere klachten’ vertelde ze.
Ik was in shock! Moest ik hier 1,5 jaar later achter komen?

‘ Ik was in shock! Moest ik hier 1,5 jaar later achter komen? ’

Na diverse bloedonderzoeken, bleek dat Riley allergisch was voor diverse voedingsmiddelen, waaronder koemelk en tarwe. Zijn lichaam stond 1,5 jaar lang onder constante stressprikkels. Binnen 2 dagen na het aanpassen van zijn voeding sliep Riley als een roos! Met de dag nam dit af en zo ook de huiduitslag. Wat een opluchting, eindelijk rust voor zijn klein lichaampje. Een periode heb ik enorm veel schuldgevoelens gehad. ‘Al die tijd heeft hij gegeten en gedronken wat hij niet mocht hebben, ik heb zijn darmpjes verpest’, deze gedachten dwarrelden dagelijks door mijn hoofd. Het nare van alles is dat de dokter verklaarde dat bloedonderzoeken bij baby’s geen betrouwbare informatie geven over allergieën. Ik heb dit alles heel snel los moeten laten, want ik kon toch niet meer terug in de tijd. ‘De oorzaak is nu bekend en het kan alleen maar beter gaan’ waren woorden die ik mezelf toesprak.
Riley is inmiddels 6 jaar: een actieve, spontane en gezonde jongen. Nog steeds gevoelig voor dezelfde producten, maar zijn voeding is koemelkvrij en zoveel mogelijk glutenvrij.

‘Een nieuwe missie is ontstaan’

De reis van ons gezin naar een gezonde levensstijl.
Door Riley zijn strijd, ben ik me gaan verdiepen in voeding en wat nou echt gezond is. Ik heb lezingen, cursussen, seminars, van alles gevolgd om zo goed mogelijk te zorgen voor Riley. Ik ben erachter gekomen zelf ook intolerant te zijn voor koemelkproducten en ben van mijn chronische darmproblemen af. Ik vond het erg vervelend om dit allemaal mee te moeten maken, maar begrijp na deze hele ‘reis’ waarom. Ik heb zoveel kennis opgedaan en kan dit weer met anderen delen. Zo is er een nieuwe missie is ontstaan: Mensen helpen bewuste keuzes te maken in hun gezondheid. Uiteraard ook het informeren van ouders over voeding als mogelijke oorzaak van huidproblemen en allergieën.
In 2016 ben ik dan ook mijn praktijk HEALTHY BY CHOICE gestart en sindsdien heb ik veel gezinnen en individuen mogen begeleiden naar een bewust gezonde levensstijl.
Wie had dat gedacht? Hoe Riley zijn gezondheidsklachten ons leven overhoop heeft gegooid, ten goede, geweldig toch?!

Na enige tijd is Janoah, onze tweede zoon is in de zomer van 2018, geboren.
Enerzijds hield ik mijn hart vast uit vrees dat hij hetzelfde zou krijgen als mijn eerste zoon. Anderzijds beschik ik nu over voldoende ervaring en kennis, waarmee ik dus goed voorbereid ben indien nodig. In het begin had hij ook symptomen die leken op die van mijn oudste zoon. Hij kreeg huidverkleuring, maar dat trok na een week of 3 weer weg. Ik kneep hem wel even, maar hij had daarna nergens meer last van. In principe zijn we preventief bezig geweest: we drinken namelijk geen koemelk thuis en zo weinig mogelijk tarweproducten. Ons voedingspatroon is een zo goed als die van Riley. Ik ben er tijdens mijn studie achter gekomen dat het überhaupt niet zo goed is om deze voedingsstoffen te consumeren, omdat ze de darmwand kunnen beschadigen en op de lange termijn chronische ziektes kunnen veroorzaken.

‘ Ik ben tegenwoordig heel scherp en altijd zoekende naar de oorzaak van een probleem.’

Ik ben tegenwoordig heel scherp en altijd zoekende naar de oorzaak van een probleem.
Dit is tevens een tip die ik meegeef: luister naar je instinct en onderzoek de oorzaak. Eerst via reguliere weg, een huisarts of kinderarts. Kom je er niet uit? Zoek dan naar een alternatieve oplossing. Kijk zelf hoe je kind op bepaalde dingen reageert. Laat je goed informeren, soms is dat Google of een mamaforum. Dat helpt mij nu nog. Natuurlijk kan ik je ook doorverwijzen aan de hand van de klachten van je kindje. Het belangrijkste van alles: volg je instinct, vaak zit je op de juiste weg!

Liefs,

Richelle Maaijen

Richelle Maaijen is voedingscoach en partner Jermaine Maaijen is sportadviseur van HEALTHY BY CHOICE.
Hun motto: Gezond leven is een bewuste keuze! Richelle coacht vrouwen én gezinnen naar een bewust en gezond voedingspatroon en heeft o.a. workshops verzorgd voor diverse stichtingen en jeugdinstellingen, Miss Africa Netherlands en het Black Ladies Talk Congress. Tevens is zij te gast geweest bij Stanvaste Radio in Rotterdam. Het inspirerende verhaal van dit koppel is te lezen in het nummer 1 sportblad van Nederland: Runner’s World (editie januari 2017).

Voor meer informatie, volg ons:
www.facebook.com/healthybychoices
www.instagram.com/healthybychoices
www.healthybychoice.nl

 

 

Dit bericht is gepost in BLOG. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *